In Nederland zijn veel geneesmiddelen beschikbaar, waarvan een groot deel via de basisverzekering wordt vergoed. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kan echter besluiten om nieuwe intramurale geneesmiddelen tijdelijk uit de basisverzekering te houden vanwege de hoge prijs. In die tijd kan het Zorginstituut Nederland (Zorginstituut) een advies aan de minister uitbrengen over wel of geen vergoeding uit de basisverzekering. En kan het ministerie van VWS met de fabrikant onderhandelen over de prijs.
Het Dashboard Doorlooptijden Geneesmiddelen (dashboard) biedt inzicht in welke fase van de vergoedingsprocedure (indiening, beoordeling of onderhandeling) dure, nieuwe geneesmiddelen zich bevinden die zijn toegelaten tot de Nederlandse markt. Ook de doorlooptijden per fase zijn zichtbaar via het dashboard. Het dashboard bevat:
intramurale geneesmiddelen. Dit zijn geneesmiddelen die alleen in het ziekenhuis mogen worden voorgeschreven en toegediend, die in de ‘sluis’ zijn geplaatst (sluismiddelen);
extramurale geneesmiddelen, waarover het ministerie van VWS prijsonderhandelingen voert met de aanbieders. Dit zijn geneesmiddelen die op recept van een arts verkrijgbaar zijn bij een openbare apotheek.
Voor wie is het dashboard bedoeld?
Het dashboard is speciaal ontwikkeld voor patiënten, voorschrijvers en fabrikanten van geneesmiddelen. Het bevat een eenvoudige en een professionele omschrijving van ziektebeelden. Voor geïnteresseerden biedt het detailinformatie over de doorlooptijden. In de Veelgestelde vragen op deze pagina wordt dieper ingegaan op de aangeboden informatie. Alle gegevens uit het dashboard zijn te downloaden via het bestand onderaan deze pagina.
Waarom is het dashboard ontwikkeld?
In opdracht van de minister van VWS heeft het CIBG een gebruiksvriendelijk dergelijk online dashboard ontwikkeld en gepubliceerd met informatie over de status van dure, nieuwe geneesmiddelen in het vergoedingsproces, vooralsnog voor sluisgeneesmiddelen en extramurale geneesmiddelen met een onderhandeladvies. Het dashboard wordt in de toekomst doorontwikkeld.
Hoe werkt het dashboard?
Op de startpagina kunt u ziektebeelden/indicatiegebieden kiezen.
Vervolgens kunt u doorklikken naar een specifiek geneesmiddel. U ziet dan meer informatie over de vergoedingenstatus van het geneesmiddel: of het geneesmiddel al vergoed is of waar het geneesmiddel in het vergoedingsproces zit en de doorlooptijd.
Meer weten over hoe het dashboard werkt? Hier vindt u een handleiding voor het dashboard.
FAQ (uitklapbaar)
De informatie in het Dashboard Doorlooptijden Geneesmiddelen is afkomstig van het ministerie van VWS, de directie Geneesmiddelen en Medische Technologie.
Het dashboard zelf is ontwikkeld door het CIBG, een agentschap van het ministerie van VWS. Het CIBG zorgt ook voor het beheer en de hosting van het dashboard.
De informatie worden maandelijks vernieuwd. Als er een onderhandelingsresultaat is voor een nieuw geneesmiddel, worden de gegevens voor dat specifieke geneesmiddel tussentijds bijgewerkt.
Het Zorginstituut adviseert bij dure geneesmiddelen of geneesmiddelen met hoge uitgaven die buiten het ziekenhuis worden gebruikt, om te onderhandelen over de prijs voordat de middelen worden opgenomen in de basisverzekering.
De minister van VWS kan besluiten om nieuwe intramurale geneesmiddelen tijdelijk uit de basisverzekering te houden vanwege de hoge prijs. In die tijd kan het Zorginstituut en advies aan de minister uitbrengen of het geneesmiddel in kwestie wel of niet uit de basisverzekering wordt vergoed. De minister kan met de fabrikant onderhandelen over de prijs.
Als een geneesmiddel voor meerdere indicaties is goedgekeurd door de European Medicines Agency wordt het geneesmiddel per indicatie waarover is onderhandeld vermeld in het dashboard.
Wanneer een geneesmiddel is goedgekeurd en in de zogenoemde sluis is geplaatst volgt er een procedure om te bepalen of het geneesmiddel vergoed kan worden. Deze procedure bestaat uit drie stappen, die in het dashboard worden getoond.
Fase Indiening: de fabrikant stuurt het vergoedingsdossier voor het geneesmiddel naar het Zorginstituut;
Fase Beoordeling: het Zorginstituut beoordeelt het geneesmiddel en adviseert de minister hierover;
Fase Onderhandeling: het ministerie van VWS onderhandelt met de fabrikant.
Voor iedere fase wordt de tijd tussen het startpunt van de fase en het eindpunt van de fase op de volgende manier bepaald:
Fase Indiening:Datum Verlening handelsvergunning door Europese Commissie – Datum Compleet dossier bij het Zorginstituut. Dit is de periode tussen registratie van het geneesmiddel en de start van de beoordeling door het Zorginstituut.
Fase Beoordeling: Datum Compleet dossier bij het Zorginstituut – Datum Advies door het Zorginstituut. Dit is de periode tussen de start van de beoordeling en het uitbrengen van het advies door het Zorginstituut.
Fase Onderhandeling: Datum Advies door Zorginstituut – Datum Publicatie in de Nederlandse Staatscourant. Dit is de periode tussen het uitbrengen van het advies door het Zorginstituut en het besluit van de minister over de vergoeding van het geneesmiddel.
Alle geneesmiddelen die zich in de procedure bevinden, maar waarover nog geen besluit is genomen, worden (nog) niet vergoed. Hieronder vallen ook geneesmiddelen waarvoor nog geen dossier is ingediend door de leverancier.
Indien er wel een besluit wordt genomen is er geen vergoeding:
bij een negatieve beoordeling door het Zorginstituut (in fase ‘Beoordeling’) – dit wil zeggen dat het Zorginstituut aangeeft dat het geneesmiddel niet voldoet aan de eisen om vergoed te worden vanuit de basisverzekering;
indien er geen overeenkomst is bereikt tussen de minister en de leverancier over de voorwaarde van vergoeding (in fase ‘Onderhandeling’). De minister besluit dan om een geneesmiddel niet te vergoeden vanuit de basisverzekering.
Nee. Alleen sluisgeneesmiddelen of extramurale geneesmiddelen waarover de minister onderhandelt met de fabrikant zijn opgenomen in het dashboard. Alle andere geneesmiddelen en hun vergoedingsstatus worden niet weergegeven.
Sinds 2015 zijn er geneesmiddelen in de sluis geplaatst. Alle geneesmiddelen waarover sindsdien is onderhandeld, zijn opgenomen in het dashboard.
Ja. De Geneesmiddeleninformatiebank van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen bevat de officiële informatie over alle geneesmiddelen die in Nederland zijn toegelaten. Deze geneesmiddelen hebben een vergunning van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen of het European Medicines Agency.
Niet alle geneesmiddelen die in Nederland zijn goedgekeurd, worden vergoed door de ziektekostenverzekering.
Nee. Er is geen openbaar overzicht beschikbaar van alle geneesmiddelen die door de zorgverzekeraars worden vergoed.
Er is wel een privaat overzicht genaamd de G-standaard, waarin alle geneesmiddelen die in Nederland op de markt zijn, worden vermeld. De G-standaard is echter niet openbaar toegankelijk. Dit overzicht wordt beheerd door Z-index B.V., dat een prijs vraagt voor toegang.
De overheidswebsite www.medicijnkosten.nl geeft een overzicht van extramurale geneesmiddelen (die bij de openbare apotheek verkrijgbaar zijn). De website wordt onderhouden door het Zorginstituut. De informatie op de website is direct ontleend aan de G-Standaard (https://www.z-index.nl/). Deze informatie is vrij toegankelijk.
Er bestaat geen openbare lijst met alle intramurale geneesmiddelen (geneesmiddelen die alleen in het ziekenhuis worden gebruikt).
Sinds maart 2022 zijn alle beoordelingen voor add-ons door de Commissie Beoordeling Add-on Geneesmiddelen (CieBAG) van Zorgverzekeraars Nederland hier te vinden: ZN Formulieren - Zorgverzekeraars Nederland.
De European Medicines Agency publiceert op haar website ook inhoudelijke data over medicijnen. Download medicine data | European Medicines Agency (europa.eu) Dit betreft onder andere de zogenaamde European Public Assessment Reports (EPARs). Dat zijn volledige wetenschappelijke reporten van medicijnen die door de European Medicines Agency zijn goedgekeurd.
In het Farmacotherapeutisch Kompas staan alle in Nederland verkrijgbare geneesmiddelen. Het doel van het Farmaceutisch kompas is het geven van informatie over gepast gebruik van geneesmiddelen. Het is een hulpmiddel bij het voorschrijven. Farmacotherapeutisch Kompas.
De Rijksoverheid heeft deze informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld en probeert deze informatie actueel te houden. Aan de vermelde informatie in het dashboard kunnen echter geen rechten worden ontleend. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), waaronder ook het CIBG valt, wijst elke aansprakelijkheid ten aanzien van de juistheid, volledigheid, actualiteit van de aangeboden informatie en het (ongestoord) gebruik van deze website uitdrukkelijk van de hand.